Στην περιοχή μας μπορεί κανείς να βρει αρκετά τοπικά προϊόντα με ιδιαίτερη αξία και νοστιμιά. Αναφέρουμε τα βασικοτερα:
Ελαιόλαδο: ποικιλίες ελιάς κωρονέικη – μεγαρίτικη – σταφυδοελιά – τραγοελιά – καλαμών – χονδροελιά (Αμφίσης). Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν τον ελαιώνα τους που βγάζουν λάδι αγνό – καθαρό – βιολογικό με πλούσιο άρωμα και γεύση.
Κρασί: πολλά είναι τα αμπέλια του χωριού μας και τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν περισσότερο. Μικρά οικογενειακά αμπέλια παράγουν πολύ καλό κρασί, ανόθευτο, χωρίς ειδικά πρόσθετα. Κόκκινα – ροζέ και λευκά από ποικιλίες: Ρομπόλα, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαντηλαριά σε λευκά και Αγιωργήτικο, Γκρενά ρουζ, Μοσχάτο Αμβούργου, καμπερνέ σε κόκκινα. Πωλούνται από τους παραγωγούς χύμα και σε εμφιάλωση.
Τσίπουρο: πολύ λίγες ποσότητες σε οικογενειακό επίπεδο. Χωρίς πρόσμιξη γλυκάνισου, σκέτο από απόσταξη πατημένου σταφυλιού και σε βαθμούς 38-40.
Μέλι: Η μελισσοκομία αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και πολλοί είναι εκείνοι οι συγχωριανοί μας που ασχολούνται με το μέλι. Παράγεται σε πολύ καλές ποσότητες πολύ καλό μέλι με πλούσιο άρωμα και γεύση. Μέλι από θυμάρι – ασφάκα- ρείκι και εσπεριδοειδών. Το μέλι λόγω των πολλών ανθοφοριών που έχουμε αλλά και λόγω των πολλών θάμνων που υπάρχουν παράγετε σε υψηλή ποιότητα.
Προϊόντα: μέλι – γύρη – βασιλικός πολτός. Το μέλι είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Βοηθάει στον μεταβολισμό, στην απώλεια μνήμης στις νευρασθένειες, στις εντερικές ανωμαλίες.
Τυρί φέτα: Παράγουμε την καλύτερη φέτα από αγνό πρόβειο γάλα αλλά και γίδινο. Συσκευασία σε τενεκέ μισό ή ολόκληρο. Οι παραγωγοί είναι οι κτηνοτρόφοι επί το πλείστον, αλλά υπάρχουν και τυροκομία που φτιάχνουν φέτα σε μεγάλες ποσότητες.
Κρέατα: Στο χωριό μας και γενικά στην περιοχή μας το Ξηρόμερο , βρίσκουμε πολλά καλά κρέατα από Μοσχάρια- Χοιρινά και Αιγοπρόβατα. Τα περισσότερα είναι ελευθέρας βοσκής και πολύ νόστιμα. Επισκεφτείτε τα κρεοπωλεία του χωριού ή των γειτονικών χωριών.
ΤΟΠΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Παντεσπάνι (αυγοραβανί)
Υλικά (για 20 μερίδες): 1 1/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό - 1 1/3 κούπας αλεύρι - 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ - λίγη βανίλια - λίγο αλάτι – 8 αυγά – 1 1/3 κούπας ζάχαρη - 4 κουταλιές γάλα χλιαρό – 20 αμύγδαλα ασπρισμένα
Σιρόπι: 3 κούπες ζάχαρη, 2 ½ κούπες νερό, 6 κουταλιές βούτυρο – 2 κουταλιές χυμό λεμονιού – 1 ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, να πήξουν 15 λεπτά περίπου στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Καθώς χτυπιούνται ρίχνουμε λίγο – λίγο το γάλα. Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις, με ένα κουτάλι, ρίχνουμε λίγο – λίγο το γάλα. Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις, με ένα κουτάλι, ρίχνουμε λίγα – λίγα τα ανακατεμένα στερεά υλικά προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. Το μίγμα πρέπει να είναι απαλό και αφράτο. Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και το ψήνουμε στους 175ο C για 30-35 λεπτά. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε το αυγοραβανί, που πρέπει να είναι χλιαρό, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά – κουταλιά σε όλα τα σημεία της επιφάνειας. Μην το ρίξετε όλο μεμιάς, γιατί το γλυκό θα καθίσει. Όταν κρυώσει εντελώς το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το γαρνίρουμε βάζοντας σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο ασπρισμένο.
Ραβανί
Υλικα:- 5 ποτήρια νερο-3 ποτήρια λάδι -1κιλο ζάχαρη-λίγο μέλι προαιρετικα-1κιλο αλευρι-1κιλο σιμιγδάλι ψιλό -λίγο ουζο-3 βανίλιες.
Εκτέλεση: Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό το λάδι και τη ζάχαρη-το μελι, τα ανακατεύουμε και όταν ιδρώσει η κατσαρόλα (ατμός) τότε ρίχνουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι το ουζο και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Όταν το υλικό ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας το βάζουμε στο ταψί, απλώνοντας το, το χαρακώνουμε σε σχήμα ρόμβου, ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 για μια ώρα περίπου έως ότου ροδίσει .Σερβίρουμε
Γλυκά του κουταλιού
Συκαλάκι – νερατζάκι – μελιτζανάκι – σταφύλι – κυδώνι – φράπα – περγαμόντο – καρύδι. Είναι γλυκά που φτιάχνονται από τις γυναίκες του χωριού μας, όλο το χρόνο, ανάλογα το φρούτο.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Υλικά: 1 ποτήρι νερού λάδι - 2 ποτήρια νερού αλεύρι – λίγη κανέλα και λίγα αμύγδαλα. Σιρόπι: 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη – 4 ποτήρια νερό.
Εκτέλεση: βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι και σερβίρουμε το χαλβά σε κομμάτια που κάνουμε με το κουτάλι. Από πάνω τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Πολυσπόρια
Υλικά (για 8-10 άτομα): 1 φλιτ. Τσαγιού σιτάρι - 1 φλιτ. Καλαμπόκι - 1 φλιτ. Τσαγιού φασόλια - 1 φλιτ. Τσαγιού ρεβίθια – ελαιόλαδο – αλάτι – ζάχαρη – κανέλα.
Εκτέλεση: βάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε διαφορετικές λεκάνες με κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε ένα – ένα είδος τα όσπρια. Αφού βράσουν με το ανάλογο ελαιόλαδο και αλάτι, προσθέτουμε τη ζάχαρη (δοκιμάζοντας όσο θέλουμε να είναι γλυκά). Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ώσπου να χυλώσουν, τα σερβίρουμε στα πιάτα πασπαλίζοντάς τα με κανέλα. Σημείωση: το φαγητό αυτό γίνεται στις 21 Νοεμβρίου γιορτή της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας, βάζοντας σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο ασπρισμένο.
Σπύρνο
Βρασμένο σιτάρι και βάζουμε επάνω σταφίδες, ρόδια, κουφετάκια, αμύγδαλα,καρυδια και άλλα ζαχαρωτά. Το φτιάχνουμε συνήθως στις ονομαστικές εορτές. Το πηγαίναμε στην εκκλησία και μετά το μοιράζαμε στον κόσμο. Ωραίο γλύκισμα!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ
Ονομαστή η περιοχή μας για τις πίτες της. Στο χωριό μας φτιάχνουμε πολλές πίτες όπως: Λαχανόπιτα, Μακαρονόπιτα, Γαλατόπιτα (με φύλλα ή χωρίς φύλλα), Τραχανόπιτα, Κολοκυθόπιτα (γλυκιά με σταφύδες ή με τυρί και αυγά), Τυρόπιτα.
Μακαρονόπιτα
Υλικά: ¼ κιλού μακαρόνια χοντρά - ½ κιλό τυρί φέτα - 1 κιλό γάλα - 3-4 αυγά – λίγο βούτυρο.
Εκτέλεση: Παίρνουμε λίγο αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγο λάδι και ανοίγουμε 3 φύλλα. Ετοιμάζουμε την γέμιση, βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα, το τυρί και τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την μισή γέμιση και έπειτα προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο και στην συνέχεια την υπόλοιπη γέμιση και προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο. Την ψήνουμε στους 200 ο C περίπου μέχρι να ροδίσει.
ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
Αρνί καπαμά με άσπρη σάλτσα
Χοιρινό στιφάδο
Κρέας χοιρινό με τραχανά και κόκκινη σάλτσα
Κρέας πρόβειο ή τράγος ή γίδα με μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα
Κρέας μοσχάρι με μακαρόνια ή ρύζι με κόκκινη σάλτσα
Τράγος μανέστρα (σούπα με ρύζι αυγοκομμένο) και το κρέας χωριστά
Γίδα βραστή ή τράγος βραστός
Αρνί φρικασέ
Μοσχάρι γιουβέτσι ή αρνί γιουβέτσι
Κότα σούπα αυγοκομμένη
Κρέας καπαμά
O καπαμάς γίνεται από τρυφερό και χωρίς λίπη κρέας, αρνάκι ή κατσικάκι. Κόβουμε το κρέας μεριδούλες και το ροδίζουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι ή βούτυρο. Έπειτα ρίχνουμε το κρέας μαζί με το λάδι του σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε δυο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Τέλος ρίχνουμε λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά έως ότου δέσει καλά με το ζουμί του.
ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ – ΚΡΕΑΤΑ
Κοκορέτσι Ξηρομερίτικο: Συκωταριά αρνιού ή κατσικιού ή και από μεγάλο σφάγιο όπως τράγο και γίδα. ΟΝΕΙΡΟ!!!
Φρυγαδέλια: Συκώτι τυλιγμένο στην πάνα (μπόλια) και ψημένο στα κάρβουνα. Λουκούμι!!!
Σπλυνάντερο: Από το χοντρό έντερο τράγου ή γίδας, ή χοιρινό (τα Χριστούγεννα).
Κόβουμε λωρίδες το συκώτι την καρδιά και την σπλήνα ,τα τυλίγουμε με την πάνα (μπόλια) και το περνάμε μέσα στο έντερο. Θέλει μαεστρία για να γυρίσει το έντερο και για να γεμίσει. Το σουβλίζουμε σε μικρή σούβλα κυματιστά ,(σα σίγμα τελικό ) Αλατοπίπερο και στο χοιρινό βάζουμε λίγο σκόρδο να κόψει την μυρωδιά.
Σουβλιμά: Κρέας κομμένο σε κομματάκια από χοιρινό συνήθως κρέας ψημένο στα κάρβουνα
Κεμπάμπ: Το ίδιο με το σούβλισμα αλλά γίνεται και με πρόβειο κρέας και είναι πεντανόστιμο.
Αρνί σούβλας: Το γνωστό σε όλους αρνάκι στην σούβλα.
Γουρουνόπουλο σούβλας: Γουρουνάκι μικρό έως 10-12 κιλά, ψημένο σε σούβλα στα κάρβουνα. Το καλοκαίρι έχει την τιμητική του στα χωριά μας
Προβατίνα ψητή στη σούβλα: Και η προβατίνα είναι πεντανόστιμη και είναι παραδοσιακό έθιμο του χωριού μας.
Τα ανωτέρω μεζεδάκια και κρέατα έχουν την τιμητική τους στο χωριό μας όλο το χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι ψήνονται επί καθημερινής βάσης. Ελάτε με την παρέα σας στις ψησταριές του χωριού μας να τα απολαύσετε…
ΟΛΑ ΑΓΝΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ!
ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΡΩΤΕ ΚΑΛΑ
ΠΙΝΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ
ΠΕΡΝΑΤΕ ΥΠΕΡΟΧΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!!