top

banner 02

 

voskotopiaΗ οικονομία του χωριού στηρίζεται κατά βάση στην παραδοσιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία.

Επί πολλά χρόνια, από την δεκαετία του 70 έως αρχές της δεκαετίας του 2000 ο καπνός ήταν η βασική καλλιέργεια του χωριού και το μεγαλύτερο έσοδο για κάθε οικογένεια. Από την δεκαετία του 80 έως την δεκαετία του 2000 άλλες βασικές καλλιέργειες ήταν το καλαμπόκι, το βαμβάκι, το τριφύλλι. Τα εισοδήματα συμπληρώνονταν και με την παραγωγή λαδιού, κρασιού που ήταν επίσης παραδοσιακές καλλιέργειες.

Σήμερα και μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας καπνού και με την ασύμφορη καλλιέργεια του καλαμποκιού – βαμβακιού οι καλλιέργειες έχουν συρρικνωθεί. Δεν υπάρχει βασική καλλιέργεια. Αναζητούνται εναλλακτικές καλλιέργειες που θα τονώσουν την οικονομία του χωριού. Η κτηνοτροφία, ήταν και παραμένει να είναι, ένας αξιόλογος τομέας της τοπικής οικονομίας.

Δραστηριότητες υπάρχουν επίσης από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες όπως υδραυλικοί – ηλεκτρολόγοι , καφενεία- κρεοπωλεία- φούρνος- ψητοπωλεία- μίνι μάρκετ κλπ. Η οικονομία του χωριού στηρίζετε επίσης και στην απασχόληση πολλών κατοίκων στις ιχθυοκαλλιέργειες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αστακού. Γίνονται και προσπάθειες για νέες καλλιέργειες, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

 

Το μάζεμα της ελιάς και το λάδι

Η ελιά είναι σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Έχει πατρίδα την Αθήνα και τo πρώτο δένδρο φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη λέει η μυθολογία μας. Ευλογημένο δένδρο. Το χωριό μας είναι κατάφυτο από ελιές, ώστε κάθε χωριανός μας μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έχει αρκετά ελαιόδεντρα και δικό του λάδι. . Τα λιοστάσια( έτσι λέγονται οι εκτάσεις που έχουν τα δέντρα των ελαιών) είναι από δύο πηγές. Αυτές που είναι στα βουνά και προέρχονται από αγριελιές εμβολιασμένες και αυτές που είναι στους κάμπους και συνήθως προέρχονται από φυτώρια που έχουν μεταφυτευτεί.

Οι ελιές ανθίζουν την άνοιξη και τέλος του φθινοπώρου είναι ώριμες για συλλογή. Η συλλογή γίνεται με διάφορους τρόπους. Παλιά τις τίναζαν με ξύλινα ραβδιά ( τους λούρους) και τις μάζευαν από το χώμα, αλλά ο τρόπος αυτός τις τραυμάτιζε. Σήμερα κατά το πλείστο η συλλογή γίνεται μαδώντας τα κλαδιά με τα χέρια, όσο φθάνουμε και για ψηλότερα βάζουμε σκάλες, αφού πρώτα στρώσουμε πανιά από κάτω. Τελευταία έχουν εφευρεθεί εργαλεία που τις μαδάνε ευκολότερα. Τώρα, δεν χρειάζεται να είναι καθαρές από φύλλα, γιατί τα σύγχρονα ελαιοτριβεία έχουν μηχανήματα που τις πλένουν και τις καθαρίζουν από τα φύλλα. Με προσοχή τις βάζουμε σε μικρά τσουβάλια και τις μεταφέρουμε στο ελαιοτριβείο. Τα δέντρα των ελαιών μετά τη συλλογή του καρπού η την άνοιξη, θέλουν κλάδεμα. Όταν δέσει ο καρπός θέλουν ράντισμα για να προφυλαχθούν από το δάκο.

Στο ελαιοτριβείο γίνεται χαμός γιατί πέφτουν όλες οι ελιές μαζεμένες κι καθένας περιμένει υπομονετικά τη σειρά του. Εκεί αρχίζει η σύνθλιψη και ύστερα από κάποια επεξεργασία παίρνουμε το φρέσκο λάδι σε δοχεία και το μεταφέρουμε στο σπίτι μας. Οι παλιότεροι χωριανοί μας όταν έβγαζαν το φρέσκο λάδι, έφτιαχναν χαλβάδες, τηγανίτες κ.λ.π Οι ελιές που προορίζονται για λάδι λέγονται ψιλοελιές και έχουν μεγαλύτερη απόδοση, σε αντίθεση με τις χονδροελιές που συνήθως προορίζονται για αλάτισμα στο σπίτι. Οι τρόποι παρασκευής των ελαιών για φάγωμα στο σπίτι είναι διάφοροι (τσακιστές, χαρακωμένες, αχαράκωτες, αλατισμένες, ανάλατες κ.λπ). Το χαράκωμα γίνεται με ένα μαχαίρι, αλλά τώρα στο εμπόριο υπάρχουν συσκευές σε σχήμα χωνιού που στο ένα άκρο έχουν μια δακτυλήθρα με λεπιδάκια, περνάμε τις ελιές από μέσα μία-μία και βγαίνουν χαρακωμένες.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα τρόπο για ωραίες ελιές
10 κιλά ελιές χονδρές η καλαμών( αχαράκωτες)
Πλένουμε καλά τις ελιές, τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αλλάζουμε το νερό κάθε 2-3 ημέρες για διάστημα 20 ημερών. Αν είναι ακόμη πικρές τις αφήνουμε ακόμη λίγες ημέρες. Στη συνέχεια τις βάζουμε στην άλμη ( 10 λίτρα νερό, ι κιλό αλάτι) και τις ανακατεύουμε. Κατόπιν ρίχνουμε στην άλμη ένα αυγό και αν ανέβει στην επιφάνεια με ένα μικρό μέρος να εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι καλή. Αφαιρούμε το αυγό και προσθέτουμε 4 κουταλιές λεμόνι και 200 γραμμ. ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το λεμόνι και το ξύδι. Μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο μέχρι να τις καταναλώσουμε.

Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που είναι για άμεση κατανάλωση να τις βάλουμε σε ένα βάζο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας για καλύτερη γεύση (π.χ φύλλα δάφνης, ρίγανη).