top

banner 02

Ο Κούρος

Τέτοια εποχή ήτανε, πριν μερικά χρόνια, που o ξάδερφος ο Μπάμπης, μου παράγγελνε να του αγοράσω ένα <<κουροψάλιδο>> - ψαλίδι που χρησιμοποιείται για το κούρεμα των ζώων, τραοψάλιδα και πρατοψάλιδα. Η εντολή και η οδηγία ήταν ξεκάθαρη. Για να διαπιστώσεις αν πραγματικά κόβει θα δοκιμάσεις κόβοντας ένα τσιγαρόχαρτο. Η παραγγελιά του εκτελέστηκε κατά γράμμα. Είχε προγραμματίσει κάποιο Σαββατοκύριακο, τέλος Μάη αρχές Ιούνη να κουρέψει τα γίδια και προετοιμάζονταν. Είχε προγραμματίσει τον κούρο έτσι που ν αδειάζουν και οι άλλοι τσοπάνηδες ο Αντρίκος, ο Τάκης. ο Παρασκευάς, ο Γάκιας, ο Αγησίλαος κ.α.

kourosΤέτοιο καιρό λοιπόν οι κτηνοτρόφοι (γιδαραίοι και προβαταραίοι) το έχουνε έθιμο αλλά και ανάγκη ταυτόχρονα να μαζεύουνε και να κουρεύουν το κοπάδι του κάθε κτηνοτρόφου πριν πιάσουν οι ζέστες μετά από συνεννόηση σε μέρες που να κουρέψουν όλα τα κοπάδια με την σειρά και την συμμετοχή όλων. Το Σάββατο λοιπόν ανηφορίσαμε – Τρόπος του λέγειν, γιατι τώρα την ανηφόρα την τραβάει το DATSUN- για την Μεραντζούλα, εκεί ψηλά που έχει τις καταντιές του (Στάνη). Οι κουρέφτρες έτοιμες στην είσοδο της στρούγγας, να υποδεχτούν τον λαιμό της Γκέσας, και της Κρούτας. Τα κουροψάλιδα κι αυτά επίσης. Άσε που κάθε κτηνοτρόφος – κουρέας έχει το δικό του κουροψάλιδο για να δείξει την κομμωτική του τέχνη στα βαρβάτα και στα γκισέμια.

Οι νοικοκυρές έχουν έτοιμα τα τσουβάλια για τα τραγόμαλλα ή γερόμαλλα, όπου θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τα σαίσματα ή για την κάππα του τροπάνη. Τα ποκάρια επίσης από τα πρόβατα, αφού τα περιποιηθεί πρώτα ο Λαναράκιας είναι είναι και αυτά έτοιμα είτε για την κατασκευή εσωρούχων ή την ετοιμασία της προίκας. Είναι ξακουστά τα ωραία μάλλινα υφαντά κιλίμια, οι καραμελωτές μαντανίες και τα απλάδια που είχαν και αυτά σαν πρώτη υλη το μαλλί του προβάτου. Τα παραπάνω όμως έχουν αντικατασταθεί από το πλαστικό που σου φέρνει ο αθίγγανος στην πόρτα σου.

Πρωί πρωί λοιπόν και αφού έχουν μπει όλα στην θέση τους έχει αρχίσει ο κούρος και έχουν συγκεντρωθεί όλοι, ο τσέλιγκας θα βγάλει απ΄το κοπάδι ένα- δύο σφαχτά ανάλογα με τους καλεσμένους (δουλευτάδες) κουρείς – ψήστες, νοικοκυρές και παιδιά. Ο χασάπης αναλαμβάνει εργασία. Τοιμάζει το μεζέ του (κοκορέτσι-φριγαδέλι) και σερβίρονται πρώτα οι κουρείς ενώ τα σφαχτά ψήνονται για να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Την ώρα δηλαδή που θα τελειώσει το κούρεμα, να τα λιανίσει και να τα σερβίρει σ΄ ένα τεράστιο τραπεζομάντηλο που στρώνεται κάτω από τον ίσκιο της βελανιδιάς. Με τα πρώτα βίβα και την κατανάλωση της πρώτης νταμιζάνας δεν αργεί να έρθει η Νερατζούλα η φουντωμένη.. Ο χορός, ένα σωστό πανηγύρι.

Σε λίγα χρόνια βέβαια ο παραδοσιακός κούρος θα αποτελεί μια ωραία ανάμνηση που θα την θυμίζουν ή κάποιο video ή καμία φωτογραφία. Ο πολιτισμός βλέπετε…
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΚΑΒΑΣ